Aci x blog ni di'delete'? Maksimum answer no : 20 orang baru x delete.

Friday, December 10, 2010

LOGIK AKAL VS LOGIK HATI

   Assalamualaikum..InsyaAllah hari ni nk post sesuatu yg ringkas je dn sesuai utk kte semua.. sblm tu,nk ucapkn Salam Ma'al Hijrah.. 

Semoga kite sentiasa diberkati oleh Allah S.W.T...

  Sprti mane tjuk di ats,Logik Akal vs Logik Hati..same2 kte hayatinye..
    
"Please switch off mobile," pesan Pak Imam.
Allahuakbar. Takbir memisahkan kita dengan dunia luar. Kita kini sedang membuat persembahan. Persembahan kepada Allah s.w.t.
Tet..tet..tet..
"Ya Allah ringtone siapa la pula ni," hatiku mendengus kemarahan.
Tet..tet..tet..
Masih berbunyi.
Tet..tet..tet..
"Ya Allah..taknak off lagi tu.." memang mencabar keimanan.
Bukankah baru sekejap tadi Imam memberi peringatan. Ada juga manusia yang kurang faham. Geram!

Demikian peristiwa yang bukan sekali tapi acap kali berulang. Banyak manapun pesanan oleh Imam, tetap ada yang degil dan keras kepala.
    Ini adalah refleksi kehidupan manusia. Jika dibaca dan direnung kitab Allah s.w.t, terlalu banyak peringatan yang diberikan. Namun menariknya, manusia tetap tidak mempedulikannya.
Ironinya sekiranya mereka menghadiri majlis-majlis keraian orang besar-besar seperti majlis bersama raja-raja, tahu pula mereka etika berbicara. Tahu pula adat bersama orang hebat. Tapi bila hendak menghadap Allah s.w.t, tidak mengapa, Allah Maha Mengetahui.

  Suatu hari aku bersembang dengan Mr. X.  Kami berbincang tentang perkara yang sama. Cuba mencari punca masalah.
"Kita membuat keputusan bukan menggunakan akal. Tapi hati. Ramai orang hatinya mati. Maka gunakanlah banyak logik akal sekalipun, tidak menjadi. Yang kena guna adalah logik hati!"
Logik hati?

Tidak pernah kudengar istilah logik hati ini. Hari ini dalam sejarah gamaknya. Aku tersenyum.
   "Logik hati ni bagaimana pula?" aku bertanya.
"Logik hati ini unik. Aku tidak mahu memberikan jawapannya sekarang. Logik hati untuk orang yang mencari. Maka sila mulakan pencarian anda."
"Aiseh...Mr. X. Ini tidak kira mencari ke?" cuba mengumpan.
Mr. X tersenyum.
Logik hati...
Logik hati...
Hati sememangnya satu organ yang cukup unik. Andai kereta perlukan enjin, maka manusia perlukan hati. Buta hati, baik hati, murah hati, gelap hati, hati-hati. Semuanya hati.

Pesan ulama, jika kita ingin mengubah dunia, maka ubahlah manusia. Dan jika ingin mengubah manusia, ubahlah hatinya.
Maka marilah kita semua menyucikan hati ini.
Juga....
Mencari logik hati... ^_^
                                                                                                           ~Artikel ILUVISLAM.COM~

SEMOGA KITE BERJAYA MENCARI LOGIK HATI.. INSYA-ALLAH..  


                                                                                                                                   ~nurulsofiah~


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

2 comments:

F.A. Azmi said...

piahh !! sorry ah saye tutup phone . mungkin dok buke doh kott :D

sorry sangat3 !
kalau nok contact , tefon ummi saye macam tadi ah nehh :)

tuition bahasa arab mok saya kate muroh jer RM20 ..
haha .. ari jumaat , saye ase siang , sebab malam ade tuition lain .
wokehh ?

* harap awok bace ah sebab saye dok au gane nok contact awok =.=" *

nurulsofiah said...

okey..beres...siang ke pagi..??? ke petang??

hehe..kite chatting sini ah fiey...haha

Greeners. :)